Tumpelon tekniikkakoulu 1: paper napkin transfer

eli mikälie servettitekniikka.

Olen pitkään ihaillut eri askarteluryhmissä kuvia korteista, jotka on tehty "servettitekniikalla". Jostain syystä oletin, että siihen tarvitaan jotain kalliita vempaimia tai mömmöjä, esim. laminointikonetta tai jotain siirtokalvoa ja erikoisliimaa.

Yllätys oli suuri, kun luin Cardmaking & Papercraft -lehdestä, ettei hommaan tarvitakaan kuin muutama perusjuttu, jotka ainakin itseltä löytyi kotoa saman tien.

Väitän, että tuo "transfer" on tässä harhaanjohtava: servetin kuvaa ei suinkaan "siirretä" kartongille, vaan se sulatetaan siihen kiinni.

Jos joku muu sattuu olemaan yhtä myöhässä mukana ja yhtä pihalla asioista, niin laitanpa tähän ylös, miten homma toimii:

Paper napkin transfer eli servettitekniikka:


Tarvikkeet:
- Kivoja servettejä
- Silitysrauta (miel. pelkästään askarteluun, jos ei ole varovainen, siihen voi sulaa muovia kiinni. Asiasta toiseen, olisiko jollain suositella hyvää uutta silitysrautaa?)
- Vanha pyyhe, joka saa mennä suttuun
- Tuorekelmua
- Korttipohjia/kartonkia
- Muutama arkki leivinpaperia

Vaihe 3.
Homma toimii näin:

1. Levitä pyyhe pöydälle/silitysraudalle. Levitä pyyhkeen päälle arkki leivinaperia.

2. Aseta levinpaperin päälle kartonkia, johon haluat servetin kuvan liimata.

3. Aseta siivu elmukelmua/tuorekelmua kartongin päälle. Kelmun reunat saa mennä kartongin yli. Kannattaa yrittää pitää kelmu mahdollisimman suorana, ehkä kulmiin voisi laittaa myös palat teippiä?





Vaihe 5.
4. Irrota servetistä päällimmäinen kerros, eli se, mihin kuva on printattu. Tässä kannattaa varmistaa huolella, että vain se kuvallinen kerros jää jäljelle, itsellä meni yksi kokeilu pilalle, kun toinen valkoinen kerros oli liimaantunut niin tiukasti kiinni kuvalliseen kerrokseen, etten huomannut sitä.

5. Aseta irrotettu kuvallinen servetin päällikerros kuvapuoli ylöspäin kartongille sopivaan kohtaan. Mahdollisimman suorana tämäkin. Servettiä voi myös silittää alhaisella lämmöllä etukäteen sen silottamiseksi. (Miksiköhän en laittanut tota servettiäkin vaakatasoon, kysyn vaan?)






Vaihe 6. Valkoiseen olisi syynsä.
6. Peitä koko komeus toisella leivinpaperilla. Suosittelen valkoista, helpompi nähdä, mistä kohtaa kannattaa silittää.

7. Kuljeta silitysrautaa hitaasti leivinpaperin päällä niin, että silität koko kartongin/servetin alalta ja 
vähän myös yli. Itse jouduin käyttämään aika kuumaa rautaa, mutta kokeile ensin keskilämmöllä. 

8. Voit helposti tarkastaa, onko kelmu jo sulanut kiinni kartonkiin nostamalla varovasti päällimmäistä leivinpaperia ja nykäisemällä muovin kulmasta vieläkin varovaisemmin. Jos on, nosta ylempi leivinpaperi kokonaan pois.
Jos ei, nosta vähän lämpöä ja silitä vielä hetki.

9. Anna jäähtyä hetki. Ihaile sitten lähempää ja hivele kortin yllellisen kankaisen tuntuista pintaa tyytyväisenä.




Vaihe 9. Jatkoa seuraa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syntymäpäiväkortteja lapsille

Servettikortteja

Ensikertalaisen hartsikokeilut